ΚΙΜΩΝ ΦΑΡΑΝΤΑΚΗΣ
Βιογραφικό
http://www.farantakis.gr/CV.html

© 2011 ΚΙΜΩΝ ΦΑΡΑΝΤΑΚΗΣ

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κίμων Φαραντάκης του Παναγιώτη γεννήθηκε στο Δραπανιά της Κισάμου στις αρχές της δεκαετία του 1930. Πολύ νωρίς μυήθηκε στο μόχθο και τα θέλγητρα της αγροτικής ζωής και έμαθε να ρεμβάζει στην άφθαρτη γοητεία του κρητικού φυσικού τοπίου.

Προς το τέλος της αυτή η δεκαετία του άνοιξε το σκοτεινό παράθυρο του πολέμου και του έδειξε έναν κόσμο βουλιαγμένο στην παραφροσύνη, έτοιμο να λουστεί το μίσος και το αίμα.

Ο Ελληνοιταλικός πόλεμος, η  Μάχη της Κρήτης και η κατοχή βρήκαν τη γενιά του να μαθαίνει γράμματα, σε ρημαγμένα σχολεία, πολλά χωρίς θρανία με παλιά σχισμένα βιβλία, από δασκάλους και καθηγητές, που ο φόβος και η πείνα δεν τους στέρησε τον ενθουσιασμό να μεταδώσουν γνώσεις, αισθήματα και δεξιότητες στα παιδιά που τους εμπιστεύτηκε η κατατρεγμένη κοινωνία εκείνου του φοβερού καιρού.

Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν το δραματικότερο κομμάτι τη ζωής του, ότι χειρότερο βίωσε ποτέ, ότι απεύχεται πάντα για κάθε άνθρωπο, για κάθε γωνιά της Γης.

Ακολούθησαν οι σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές σπουδές παιδαγωγικών στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ. Από φοιτητής ασχολήθηκε με φροντιστηριακά μαθήματα, αργότερα ως καθηγητής Αγγλικής και στην συνέχεια ως ιδιοκτήτης και διευθυντής ξενόγλωσσων κέντρων στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Η διδακτική του πορεία έχει καλύψει εξήντα ολόκληρα χρόνια.

Η συγγραφική του δουλειά περιλαμβάνει επτά λογοτεχνικά έργα και μια εκπαιδευτική πραγματεία. Επεκτείνεται ακόμη σε δύο σειρές αγγλικών διδακτικών βιβλίων για σπουδαστές προχωρημένων επιπέδων.

Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με την ζωή και την πρόσφατη ιστορία της Κρήτης και, εκτός από τα σχετικά βιβλία, έχει δημοσιεύσει δεκάδες κριτικά σημειώματα και άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.