ΚΙΜΩΝ ΦΑΡΑΝΤΑΚΗΣ
Λογοτεχνικά
http://www.farantakis.gr/logotechnika.html

© 2011 ΚΙΜΩΝ ΦΑΡΑΝΤΑΚΗΣ

Ο Ποταμός


(ηθογραφικό διήγημα)

Ο Ποταμός τυπώθηκε στην Αθήνα το 1962 και αφορά ένα θεσμό που τείνει να εκλείψει στο μέτρο που αφορά τα ελληνικά νιάτα. Οι αλλοδαπές, νέες γυναίκες κυρίως, έχουν καλύψει το χώρο που παλαιότερα απορροφούσε νέες και νέους, έλληνες, κατά κανόνα ανασφάλιστους και χωρίς υποχρεωτικές αποδοχές που τώρα προβλέπει η πολιτεία και οι οποίες κάνουν τη ζωή αυτών των εργαζομένων πολύ περισσότερο ανεκτή και ανθρώπινη.

Η αξία του βιβλίου είναι τώρα περισσότερο ιστορική, καθώς καταγράφει τα κατάλοιπα μιας πανάρχαιας ανθρώπινης ντροπής, της δουλείας. Την ντροπή αυτή είχε καταδικάσει πρώτος ο Ευριπίδης γιατί πίστευε ότι ακρωτηρίαζε νέους ανθρώπους κοινωνικά. Ηθικά και πνευματικά, αν ο ιδιοκτήτης του δεν είχε ήθος και ανθρωπισμό.

Έτος Έκδοσης: 1962

Άνθρωποι και Ίσκιοι


Μια σειρά από μικρά διηγήματα και στιγμιότυπα από το σκόρπιο ημερολόγιο ενός παιδιού, κατά τις τελευταίες μέρες του πολέμου και την πρώτη μετακατοχική περίοδο.

Η ενθουσιώδης υποδοχή αυτών των στιγμιότυπων οδήγησε αργότερα στη συγγραφή του βιβλίου «Τα χρόνια του χάλκινου ουρανού» που κυκλοφορεί τώρα εμπλουτισμένο και μεταφρασμένο στην Αγγλική.

Η ύλη του βιβλίου στο σύνολό της διαπνέεται από έγνοια για του άνθρωπο. Ο Γ.Κ. Μουτάφης, δημοσιογράφος και κριτικός γράφει γι’ αυτό το βιβλίο στα Χανιώτικα Νέα:

Η εντύπωση από το δεύτερο έργο του Κίμωνα Φαραντάκη «Άνθρωποι και Ίσκιος», είναι η αγάπη του για τον άνθρωπο, το σπινθηροβόλο πνεύμα και ο οίστρος της ζωής που διαποτίζει τα κεφάλαιά του. Και θα ήθελα ακόμη να επισημάνω πόσο πλούσιος, χυμώδης, αρητόρευτα ορμητικός και κρυστάλλινος είναι ο λόγος του προικισμένου συγγραφέα»

Έτος Έκδοσης: 1971

Οδοιπορικό σε Κρητικό Χωριό


Το κρητικό χωριό με τη μορφή που το γνώρισαν οι πέντε-έξι πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας, έφτασε στο τέλος του.

Οι κάτοικοι του χωριού, κάποτε κύτταρα μιας μικρής κοινωνίας με μοναδική ιδιοτυπία και αυτοτέλεια, αραιώνουν επικίνδυνα. Οι λίγοι που μένουν δέχονται σιωπηλά το ρόλο του περιβολάρη και του κτηνοτρόφου της πόλης-ηθική και κοινωνική αλλοτρίωση τέλεια, μια και δε λειτούργησε αντίθετά της κανείς μηχανισμός άμυνας ή αναστολής.

Όποιος γνώρισε εκείνους τους ανθρώπους στο ζωντανό κοινωνικό τους πλαίσιο νιώθει απέραντη θλίψη, γιατί ένα τέτοιο είδος κοινωνίας χάνεται, ίσως τελειωτικά, απ΄ τον κόσμο.

Χάνεται μαζί της και μια σύνθετη βίωση γνώσης και πράξης δεμένα μ΄ έναν πρωτόγονα καθαρό ηθικό κώδικα σε μια τόσο στέρεη φυσική τάξη, που έδειχνε πως θα κρατήσει ώσπου να στέκει ο κόσμος.

Η πείρα αυτής της ζωής δε θα μείνει βέβαια ούτε στην Ιστορία γιατί είναι κάτι που δε μπορεί να το δώσει κανείς αναλλοίωτο με λέξεις ή άλλες απεικονίσεις.

Έτος Έκδοσης: 1987

Τα Χρόνια του Χάλκινου Ουρανού


Τα γεγονότα που εξιστορούνται στις επόμενες σελίδες είναι στη βάση τους πραγματικά. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχουν αποδοθεί με κάποια φιλολογική ελευθερία ή τους δόθηκε περιορισμένη προέκταση για να γίνει πιο έκδηλο το νόημα τους.

Τοπωνύμια, ονόματα και σχέσεις έχουν συχνά παραλ-λαχθεί για να μη θίξουν πρόσωπα ή ανθρώπινες μνήμες και για να μην εκτρέψουν σε σκέψεις άλλες από κείνες που αποτέλεσαν το κέντρισμα για την αφήγηση αυτών των πραγμάτων.

Μερικά από τα γεγονότα, τέλος, έχουν διαδραματιστεί σε χώρο και χρόνο ευρύτερο απ αυτόν που δείχνει να καλύπτουν τούτες οι σελίδες.

Ο λόγος που εδώ συμπυκνώθηκαν στο σκηνικό ενός χωριού και στη χρονική περίοδο που το δράμα του πολέμου κορυφώθηκε είναι για να φανεί καθαρότερα πώς καθρεφτίστηκαν στα μάτια ενός παιδιού και πώς σφράγισαν τη ζωή του εκείνα τα φοβερά χρόνια.

Έτος Έκδοσης: 1993

Εκδότης: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Φίλιππος Β' ο Μακεδόνας


Στις σελίδες που ακολουθούν κυριαρχούν πραγματικά ιστορικά συμβάντα τριάντα περίπου χρόνων, γύρω στα μέσα του τετάρτου π.Χ. αιώνα, στον Ελληνικό χώρο και ιδιαίτερα στη Μακεδονία, σε αρκετά ελεύθερη απόδοση.

Τα εικαστικά στοιχεία, επεισόδια και λεπτομέρειες της καθημερινότητας έγινε προσπάθεια να μη θίγουν τα σοβαρά ιστορικά γεγονότα και να είναι συμβατά με το ιστορικοκοινωνικό κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσεται η αφήγηση. Πολλά άλλωστε συνάγονται από διηγήσεις της ίδιας εποχής ή λίγο μεταγενέστερες, κάποιες ιστορικά αμφιλεγόμενες.

Σκοπός αυτών των στοιχείων είναι να αναπλάσουν έστω και λίγο από το φυσικό χρώμα της ζωής, αλλά και το ήθος των ανθρώπων που επωμίσθηκαν το βάρος των μεγάλων γεγονότων αυτών των χρόνων, προπάντων τη ζωή και το ήθος του βασιλιά Φιλίππου του Β΄.

Έτος Έκδοσης: 2006

Εκδότης: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Πεζοπορία στην αύρα του Μυρτίλου


Ένα μέρος από την ύλη αυτού του βιβλίου, είχε γραφεί πριν χρόνια. Ήταν κυρίως συνεντεύξεις ανθρώπων άλλων γενεών.

Στόχος της προσπάθειας εκείνης ήταν να δοθεί μια εικόνα της ζωής στο Κρητικό χωριό, που όπως κάθε ελληνικό χωριό, αποτελούσε σπουδαίο κοινωνικό κύτταρο του εθνικού μας κορμού.

Η στιγμή ήταν καλή. Ζούσαν ακόμη πολλοί άνθρωποι, αρκετοί αιωνόβιοι, που γεφύρωναν τους δύο προηγούμενους αιώνες, 19ο και 20ο, με δυνατή μνήμη, καθαρή κρίση κι΄ ωραία γλώσσα, μάρτυρες μεγάλων ιστορικών συμβάντων και προσωπικών εμπειριών ανεπανάληπτων.

Τέτοιους ανθρώπους είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς στο χωριό που γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα δεκαοκτώ μου χρόνια.

Από τα λόγια και τις εμπειρίες τους έσωσα ότι μπόρεσα. Αργότερα ακολούθησε η σκέψη εμπλουτισμού του υλικού αυτού από μερικά ακόμη χωριά της Δυτικής Κισάμου.

Εκλεκτοί φίλοι από γειτονικά χωριά βοήθησαν με προθυμία και αγάπη στη συμπλήρωση αυτής της εικόνας και τους ευχαριστώ.

Όλες οι περιγραφές, οι ιστορίες και οι κουβέντες από τη ζωή του τόπου μας καταχωρήθηκαν σκόρπια, χωρίς συστηματική σειρά, για να μην πειραχτεί η φυσικότητά τους. Έπεσαν έτσι στο χαρτί όπως οι πολύχρωμες πέτρες στις ακρογιαλιές της Κισάμου.

Έτος Έκδοσης: 2007